Evren hakında ilginçlikler


1. Astronotlara göre uzay, dağlanmış biftek, sıcak metal ve kaynak dumanları gibi kokuyor.


2. Bir kara deliğin içinden dışarı bakacak olsanız, kendi kafanızın arkası dahil tüm evreni gökyüzünün ufak bir parçası gibi görürsünüz.


3. Mars'daki Olympus dağı Everest dağının 3 katı yüksekliğinde. O kadar uzun ki Mars atmosferinin dışına çıkıyor. Genişliği ise 550 km. O kadar geniş ki dağın en ucunda dursanız, tepesi görüş alanından çıkıyor.


4.Eğer yeterli ölçüde güçlü bir teleskobu ve yeterli büyüklükte bir aynayı 22 ışık yılı uzaklığa yerleştirmiş olsaydık, önümüzdeki sene Apollo'nun aya inişini eş zamanlı izliyor olurduk.


5.Dünyanın dönüş hızı her yüz yılda 17 mili saniye azalıyor, yani dinazorlar zamanında bir gün yaklaşık 22 saatti.


7.Güneş sistemi Milky Way etrafında dönüşünü 225 milyon yılda tamamlıyor. Dünya şimdiki konumunda en son bulunduğunda, dünyada dinozorlar yeni üremeye başlıyordu.


8.Astronomların tahminine göre, her gün 275 milyon yeni yıldız doğuyor.


9.Donmuş duman olarak da bilinen Aerogel, dünyanın öz kütlesi en düşük maddesi. Elinizde tuttuğunuzda görmeniz ve hissetmeniz neredeyse imkansız. Fakat dürttüğünüzde strafor gibi olur. Kendi ağırlığının 4000 katını kaldırabilir ve iki kiloluk bir dinamitin patlamasına karşı koyabilir. Şu an bilinen en iyi yalıtım maddesidir.


10.Samanyolu galaksisinde şu an 400 milyar yıldız ve 50 milyar gezegen var. Bunlardan yüzde 1'i bile Goldilocks bölgesindeyse, şu an içinde yaşam olan 500 milyon gezegen var.





Önceki
Sonraki
Sonraki post »